Op donderdag 26 november aanstaande zal architect Siebe van Seijen (van Adema Architecten) een lezing verzorgen met als thema: ‘Bouwstijlen in Dokkum’.
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Doopsgezinde/Remonstrantse kerk aan de Legeweg.
Lezing en presentatie van Dockumer Granaetsje deel 2: Bouwstijlen in Dokkum:
De stichting Historia Doccumensis houdt zich bezig met het uitgeven van publicaties over de geschiedenis van de stad Dokkum en omgeving. Voor deze nieuwe publicatie over bouwstijlen en bouwgeschiedenis in de oude binnenstad heeft de stichting architect Siebe van Seijen als auteur benaderd. Van Seijen is werkzaam bij Adema Architecten en betrokken bij restauraties en monumentale bouwprojecten in Noord-Nederland.
In deze publicatie krijgt u een overzicht van de kenmerkende bloeiperiodes van Dokkum, tussen ca. 1350 en 1990, met de daarbij behorende panden. De zoektocht die aan deze publicatie voorafging was een spannend avontuur, waarbij via dendrochronologisch onderzoek een duidelijker beeld gekregen werd van de oudste panden in de stad. Ook is gebleken dat vrijwel alle bouwstijlen te vinden zijn, vaak in een typisch Dokkumer jasje en met een boeiend verhaal rond de totstandkoming van de betreffende panden.
Voor historische gebouwen kan een arme periode de redding zijn. Een eigenaar met beperkte middelen zal alleen onderhoud plegen. Hoe beter de economie draait en de welstand van de eigenaren stijgt des te meer kans op vernieuwing naar de laatste mode of bouwstijl. Dat is ook wat Dokkum uniek maakt ten opzichte van andere steden, want overal zijn die bloeiperiodes en ook de smaak en de mogelijkheden van de opdrachtgevers, ontwerpers en ambachtslieden weer net even anders.
In de lezing op 26 november zal Van Seijen met veel beeldmateriaal het veelzijdige en monumentale beeld van de binnenstad de revue laten passeren. Naast de opdrachtgevers passeren ook de architecten en de ambachtslieden de revue die de gebouwen respectievelijk financierden, ontwierpen en bouwden. Bovendien krijgt u beelden te zien van unieke interieurs, een overzicht van het dendrochronologisch onderzoek en veel fraaie ambachtelijke details.
U bent deze avond weer van harte welkom in de Doopsgezinde/Remonstrantse kerk aan de Legeweg in Dokkum. Voor onze donateurs is de lezing gratis toegankelijk, overige belangstellenden vragen wij een bijdrage van 2 euro voor de avond.
Wilt u donateur worden en ons steunen? Dat kan! Met een bijdrage vanaf 10 euro per jaar bent u lid en kunt u onze lezingen gratis bijwonen. Ook organiseren wij andere activiteiten zoals de Open Monumentendag in Dokkum. Uw steun is en blijft van harte welkom!