Het Huisnamenproject brengt eeuwenoude huisnamen terug in het Dokkumer stadsbeeld, mede mogelijk gemaakt door steun van de SOM (Stads Ontwikkelings Maatschappij).
Dit bijzondere project is een initiatief van vier Dokkumers:
– Jan Buwalda, namens Stichting Oud Dockum en contactpersoon van de SOM.
– Hein Joustra, fotografeert de aangewezen panden.
– Onno Loonstra, ontwerpt en plaatst de namen.
– Piet de Haan, historisch onderzoek.
Huisnamen zijn geschilderde namen op de gevel van een pand. Ze kwamen in allerlei maten en vormen voor en hadden soms een relatie met de nering die in een pand gevestigd was. In veel steden zijn ze nog aanwezig of zijn ze opnieuw aangebracht. In het verleden sierden vele huisnamen ook de Dokkumer gevels. Veel van die namen zijn teruggevonden en konden na historisch onderzoek gekoppeld worden aan een huidige locatie, met daarbij de aantekening dat op de oorspronkelijke panden de naam niet meer zichtbaar was.
In Dokkum werd het huisnummersysteem pas rond 1805 ingevoerd. Straatnamen waren er wel maar kwamen vaak niet overeen met de huidige straatnamen. Wie waar precies woonde was dan ook lang niet altijd duidelijk. Pas na de invoering van het Kadaster in 1832 werd duidelijk wie de eigenaar van een pand in Dokkum was. Vóór de invoering van huisnummers, het Kadaster en (officiële) straatnamen werd er vaak gebruikgemaakt van een huisnaam, uithangbord of gevelsteen om aan te geven waar iemand woonde of wat voor nering er in het pand gevestigd was.
Volgens onderzoeker Piet de Haan zijn de namen te verdelen in onder meer beroepsnamen (denk aan ‘In De Gloeiende Oven’ voor een bakker), bijbelse namen (‘Het Huis Babylonië’), dierennamen (‘Het Vergulde Os’) en stadswapens (‘Het Huis Harlingen’).
Het eerste pand dat haar oude huisnaam weer op de gevel heeft gekregen is het oude stadhuis uit 1608 aan de Suupmarkt. De komende tijd worden er circa 15 namen op gebouwen in de binnenstad aangebracht. Burgemeester Johannes Kramer was aanwezig bij het officiële fotomoment en uitte zijn genoegen over het project: “In prachtich inisjatyf! In hiel moaie oanfolling op it Dokkumer strjitbyld, wy as gemeente binne der tige wiis mei!”